Saturday, November 24, 2007

Film si muzica, muzica si film

Nu de mult timp, Clujul si Sibiul s-au delectat cu cateva proiectii de filme mute, acompaniate live de muzicieni francezi, germani, maghiari si romani. Ce poate fi mai placut? Din pacate, insa, nu avem parte prea des de ocazii ca aceasta, iar atunci cand apar, descoperim ca nu multa lume se inghesuie la astfel de manifestari.
Nu-i asa ca e mult mai placut sa vezi un film stand conforabil la tine acasa, pe canapeaua ta preferata sau in pat, sa poti manca, bea si fuma in voie, sa poti apasa pe butonul "pause" atunci cand vrei sa mergi la toaleta sau sa vorbesti la telefon, iar daca te ia somnul sa poti adormi linistit fara grija ca trebuie sa mai bati drumul pana acasa. De asta cinematografele noastre dispar incet-incet fara sa bagi de seama, poate doar atunci cand constati subit ca vechiul cinema din cartier unde te-ai sarutat prima oara sau in care faceai galagie in ultimul rand cu colegii de clasa s-a desfiintat, iar in locul lui a aparut fie o pizzerie, fie un sediu al PNG (pe bune!).
Revenind la filmele mute, atat de plictisitoare si desuete astazi, nu intentionez sa va conving ca sunt cele mai bune, ceea ce vreau sa arat e faptul ca sunt fermecatoare atunci cand le privesti la cinema. Doar atunci te poti bucura de atmosfera extraordinara pe care o creeaza muzica unui pian, violoncel, chitari sau chiar cea mixata de un DJ, se sunetele ce curg lin pe langa urechile tale, invaluind intreaga sala si facandu-te sa visezi cu ochii deschisi.
Filmele de astazi te impresioneaza cu efecte speciale care mai de care mai spectaculoase, cu actori mai mult decat celebri, dar si cu "soundtrack-uri" de milioane (de dolari ;P). Pentru mine, un film este foarte bun doar daca muzica de pe fundal imi gadila urechile in mod placut, vorba lui Caragiale, si daca la sfarsit lui nu plec atunci cand apare genericul, ci mai raman pe scaun ca sa ascult piesa de final.
Topul meu cu filme acompaniate de muzici frumoase ar arata cam asa:
1. Le fabuleux destin d'Amelie Poulain
2. Dancer In The Dark
3. Pulp Fiction
4. It's All Gone - Pete Tong
5. The Dreamers
6. 21 Grams
7. The Lake House
8. Vanilla Sky
9. Singing In The Rain
10. Natural Born Killers

1 comment:

Alex Ciobanu said...

...apropo de musica...ti-am lansat un tag pe blogul meu...:D
poate daca ai timp scrii ceva si de spre respectivul subiect.